Domeinnaam:
Extentie:


De Registratiedienst
 Home
 Contact
 Vacatures
 Nieuwsberichten
 Nieuwsbrief
 WebMail Login
Domeinnamen
 Algemeen
 Registreren / Verhuizen
 Domeinbewaker (nieuw)
 Pakketten en prijzen
 Pakket keuze hulp
 Domeinnaam vragen
 Registratie tips
 Regels .NL domeinnaam
Hosting
 Algemeen
 Hosting pakketten
 Pakket vergelijking
 ASP hosting
Co-locatie / Dedicated servers
 Algemeen
 Server plaatsen (colocatie)
 Server huren (dedicated)
 Bestelformulier
Helpdesk
 Algemeen
 Veel gestelde vragen
 Pakket wijzigen
 Wijzigingen en formulieren
 E-mail instellingen
 FTP instellingen
 HTML hulp
 PHP hulp
 ASP/ASP.NET hulp
 Reactieformulier voorbeeld
 Uw site en de zoekmachines

 Domeinnaam vragen
Op deze pagina vindt u een overzicht van de meeste vragen die wij ontvangen omtrent het registreren van een domeinnaam. Als u na het lezen van deze pagina nog vragen heeft dan staan wij u uiteraard graag te woord.
 Algemeen

  Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is, eenvoudig gezegd, een adres op het internet. Met dit adres kunt u met uw bedrijfsnaam, merknaam, persoonlijkenaam of zomaar een naam, bereikbaar zijn op het internet.

Een domeinnaam bestaat uit een naam en een extensie (TLD). De extensie is meestal een landcode, of een algemene term. Zo is er bijvoorbeeld een .nl extensie voor Nederlandse domeinnamen en een .com extensie voor commerciele domeinnamen. Tegenwoordig worden de extensies echter ook door elkaar gebruikt, en hoeft een .com domein niet perse commercieel gebruikt te worden.

Een domeinnaam is wereldwijd uniek, en kan maar 1 keer geregistreerd worden. Het is dus van belang dat u de door u gewenste domeinnaam tijdig registreert, om te voorkomen dat iemand anders dit doet.


  Hoe registreer ik een domeinnaam?

Het registreren van een domeinnaam is eenvoudig. U kunt via onze website controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is. Als dit het geval is, dan kunt u deze direct aanvragen via onze website. Uit deze aanvraag komen enkele formulieren, zodra deze formulieren ondertekend door ons zijn ontvangen verwerken wij uw opdracht en kunt u in de regel binnen 1 werkdag beschikken over uw domeinnaam.


  Ik wil nog geen gebruik maken van de domeinnaam, moet ik er dan toch een registreren?

Domeinnamen zijn uniek. Als u van plan bent om in de toekomst gebruik te gaan maken van een domeinnaam, dan is het verstandig deze alvast te registreren, om te voorkomen dat iemand anders dit doet.

Hoewel er aan het registreren van een domeinnaam regels zijn verbonden, is het heel goed mogelijk dat een bedrijfsnaam, of merknaam door iemand anders wordt geregistreerd. Het opeisen van zo'n "gekaapte" domeinnaam is vaak een kostbare zaak, en levert niet altijd het gewenste effect op.

U kunt bij ons alvast uw domeinnaam registreren en later, zonder extra kosten, overstappen naar een hosting- of forwarding- pakket. Zo bent u verzekerd van de door u gewenste domeinnaam, nu en in de toekomst. Overigens zijn de kosten voor het registreren van een domeinnaam een fractie van het bedrag dat u kwijt zult zijn als u een "gekaapte" domeinnaam wilt opeisen.


  Ik heb al een domeinnaam bij provider X, kan ik deze naar De Registratiedienst verhuizen?

U kunt de door u reeds geregistreerde domeinnamen altijd naar ons verhuizen. Voor het verhuizen van een domeinnaam berekenen wij geen extra kosten.

U kunt via onze website een controle uitvoeren op uw domeinnaam, en kiezen voor de optie 'verhuizen'. Na ontvangst van uw opdracht zullen wij de domeinnaam naar ons verhuizen, en u hierover schriftelijk berichten. Vergeet niet om ook uw oude provider (schriftelijk) op de hoogte te brengen van uw verhuisplannen.


  Welke regels gelden voor het registreren van een domeinnaam?

De regels voor een domeinnaam verschillen per extensie (TLD). Ook is het niet mogelijk om alle regels hier neer te zetten, een en ander is afhankelijk van de overkoepelende organisatie die de uitgifte van domeinnamen beheert. Onderstaand overzicht geeft u een inzicht:

.NL domeinen
De Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) beheert de uitgifte van domeinnamen met de .NL extensie. De bij de SIDN aangesloten providers (waartoe De Registratiedienst ook behoort) kunnen bij de SIDN een domeinnaam aanvragen ten behoeve van een klant.

Voor het aanvragen van een .NL domeinnaam is geen inschrijving in het KVK-register (bedrijven), of een soortgelijk Nederlands register, meer vereist. (zie ook de vraag over particulieren). Op deze pagina kunt u het volledige reglement van de SIDN inzake aanvragen van een .NL domeinnaam vinden.


Overige domeinen
.COM, .NET, .ORG, .BIZ en .INFO domeinnamen kunnen door iedereen geregistreerd worden. Hiervoor is wel inschrijving in het KVK-register (bedrijven), of een kopie legitimatiebewijs (particulieren) vereist. Mocht u als bedrijf niet zijn ingeschreven bij de KvK dan kunt u ook volstaan met een kopie van uw legitimatiebewijs.  Kan ik als particulier een .NL domein registreren?

Sinds 29-01-2003 is het ook voor particulieren mogelijk om .NL domeinnamen te registeren. Meer informatie hierover kunt u vinden op deze pagina.


  Kan ik meer dan 1 domeinnaam registreren?

Aan het registreren van domeinnamen is geen limiet verbonden. Wij raden u zelfs aan om uw merk-, bedrijfs- en handelsnamen altijd te registreren. U voorkomt hiermee dat anderen (uw concurrenten?) de domeinnaam registreren en gebruik maken van uw (naams)bekendheid.

Niet alleen het registreren van bedrijfsnamen is mogelijk, ook het registreren van groepsnamen, soortnamen en dergelijke zijn aan te raden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlees.nl of varkenspoot.nl als u bijvoorbeeld een slagerij bezit. Op deze manier bent u veel beter vindbaar op het internet. Bijkomend voordeel is dat u meteen veel hoger scoort in de zoekmachines.


  Wat is het verschil tussen alle extensies?

Voor de werking van de domeinnaam is er geen verschil. Of u nu gebruik maakt van slagers.nl, of slagers.com, in beide gevallen bent u aanwezig op het internet.

Veelal gebruiken uw bezoekers echter een specifieke extensie als ze op zoek zijn naar iets. Iemand die bijvoorbeeld een slager in Nederland wil vinden zal eerder www.slagers.nl intikken dan www.slagers.com. Als men echter opzoek is naar bijvoorbeeld de website van Shell, dan zal men eerder www.shell.com intikken.

In principe raden wij u aan om alle relevante extensies te registreren. Op die manier voorkomt u in ieder geval dat u bezoekers misloopt die eventueel naar de website van uw concurrent gaan, omdat deze de naam wel heeft geregistreerd.

Als u meerdere domeinnamen heeft geregistreerd, dan kunt u deze allen laten doorverwijzen naar 1 website. Meer informatie over dit doorverwijzen, en de (eventueel) hieraan verbonden kosten kunt u verkrijgen bij onze helpdesk.

 De Registratiedienst is een onderdeel van InterIP Networks B.V.
- +31 (0) 174-726026 - +31 (0) 174-726021 - info@registratiedienst.nl
K.v.K. te 's-Gravenhage 27183782 - IBAN: NL16INGB0680373446 - BIC: INGBNL2A
BTW nummer: NL.813181811.B.01

*- -* *- -* *- -*